باز نشدن درب پارکینگ

امروزه با بزرگ تر شدن ساختمان های تجاری و مسکونی و رفت و آمد بسیار زیاد وجود یک درب اتومات در ساختمان بسیار امر واجبی خواهد بود. دربی که ورود و خروج خودروهارو کنترل کند.البته آیفون تصویری نیز می تواند این درب را کنترل نماید. حال این درب اتوماتیک بایک جک هدایت میگردد که توسط برق و مدار برقی کار خواهد کرد. فرمان این نوع از درب ها یا جک های پارکینگ توسط ریموت برای هر یک از اعضای ساختمان خواهد بود. حال در این مطلب ما دلایل باز نشدن درب پارکینگ را با یکدیگر نام برده و تعمیرات جک درب پارکینگ را بررسی خواهیم کرد.
شناسایی قسمتهای تشکیل دهنده جک درب پارکینگ
جک درب پارکینگ نیز همانند قسمتهای برقی یک ساختمان دارای مجموعه قطعات برقی و مکانیکی می باشد که تجمیع این قطعات عملکرد جک درب پارکینگ را تکمیل میکند. حال قبل از هر چیز ما باید قسمت های تشکیل دهنده یک مجموعه جک درب را بشناسیم. که این قسمتها عبارت است از :
- برد ریموت جک درب پارکینگ
- برد اصلی یا گیرنده جک درب
- خود جک درب پارکینگ
- چشمی های کنترلی مرتبط با جک درب
برد ریموت یا فرستنده در جک درب پارکینگ



ریموت ها انواع متفاوتی دارند و دسته بندی آن ها بر حسب نوع فرکانس ارسالی می باشد. جهت تهیه ریموت مناسب با درب ساختمان باید به نوع فرکانس جک درب یا برد اصلی جک درب پارکینگ توجه کرد. این ریموت ها هم قابل برنامه ریزی توسط یکدیگر هستند و هم قابل برنامه ریزی توسط برد اصلی جک درب پارکینگ هستند.
ریموت در واقع یک فرستنده امواج رادیویی با فرکانس های متفاوت می باشد که وظیفه آن ارسال سیگنال به برد اصلی جک درب می باشد ، این فرمان می تواند باز شدن درب و یا بسته شدن درب پارکینگ باشد. خرابی این ریموت می تواند دلیلی بر باز نشدن درب پارکینگ البته توسط ریموت گردد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
برد اصلی جک درب پارکینگ و نقش آن در باز شدن درب

برد اصلی جک درب پارکینگ مهم ترین قسمت در مجموعه جک درب پارکینگ می باشد، چراکه این برد وظیفه فرمان به تمام قسمتهای متفاوت در مجموعه را برعهده دارد. مثلا زمانی که شما توسط ریموت دکمه ای را بفشرید این برد توسط یک گیرنده فرکانس رادیویی فرمان را دریافت و برق را توسط یک رله به قسمت مورد نیاز که در اینجا جک درب است میدهد. این رله ها با ولتاژ 12 ولت مستقیم داخل مدار قرار میگیرند و پایه های قدرت که نقش کلید را دارند بسته به نوع جک ولتاژ مورد نیاز را سوئیچ می نمایند. روش تعمیرات این برد و نحوه عملکرد برد اصلی جک درب پارکینگ را در مطالب بعدی به صورت تخصصی ذکر خواهیم نمود.
شناسایی جک درب پارکینگ

جک درب پارکینگ همان موتور قدرتی جهت باز نمودن درب است. نیروی مورد نیاز این برد توسط برد اصلی جک سوئیچ می گردد. جنس این جک ها بیانگر قیمت این مجموعه است چراکه بیشترین فشار بر روی این موتورها و جک ها می باشد. البته توجه داشته باشید که نصب غیر اصولی جکها سبب کمتر شدن زمان کارکرد جک درب پارکینگ میگردد.
جک نیر دارای قسمتهای برقی و مکانیکی خاصی است که خرابی قسمت مکانیکی سبب خرابی قسمت برقی آن میگردد. پس توجه داشته باشید که در صورت خرابی قسمت مکانیکی هر چه سریعتر مشکل را برطرف نمایید تا قسمتهای برقی با مشکل مواجه نگردند.
چشمی های کنترلی مرتبط با جک درب

چشمی های موجود در پکیج جک درب پارکینگ در واقع همان سنسوری برای وجود مانع هستند که درب یا مدار جک درب متوجه وجود مانع در میان درب شده و به سرعت درب را باز می نمایند. این نوع از چشمی ها در واقع تاثیری بر باز نشدن جک درب پارکینگ نخواهند داشت بلکه در بسته نشدن درب پارکینگ تاثیر گذار هستند.
تصور کنید خودرویی در حال ورود به داخل پارکینگ است و در میانه راه می ایستد حال در مدار جک درب پارکینگ مداری تعبیه شده است که بعد از گذشت زمانی از باز شدن درب، درب را می بندد. حال اگر سنسور جک وجود نداشته باشد برد اصلی فرمان بسته شدن درب را صادر کرده و درب بسته میشود و خودرو در میان لنگه های درب آسیب خواهد دید. حال یک شخص هم میتواند جای این خودرو باشد و آسیب جدی و جانی وارد نماید. پس وجود سنسور جک درب یکی از حفاظت های اصلی در مدار جک درب پارکینگ خواهد بود.
هنگام باز نشدن درب پارکینگ چکار کنیم؟
حال که قسمت های متفاوت از جک درب پارکینگ را شناختیم زمان آن فرا رسیده تا اقدامات مورد نیاز بعد از باز نشدن درب پارکینگ را بیاموزیم.
در اولین اقدام ما باید جهت آزاد سازی جک اقدام نماییم یا در ابتدا درب را به هر نحوی باز نماییم تا بعد به دنبال حل مشکل آن باشیم. چراکه اگر در ابتدا بخواهیم عیب یابی کنیم ممکن است زمان سپری شده باعث آزار ساکنین در خروج خودرو گردد.
روش باز نمودن دستی جک درب پارکینگ
ما در اینجا دو راه جهت باز نمودن دستی جک درب آموزش خواهیم داد اما در مطالب بعدی به صورت کاملا تخصصی تمام راه های باز نمودن درب چه برقی و چه دستی را آموزش خواهیم داد. در ابتدا استفاده از کلید جهت خلاص کردن جک را امتحان میکنیم.
اگر درب پارکینگ باز نمیشود با خلاص کن باز کنید!

هر جک پارکینگی دارای یک کلید خلاص کن جک می باشد که وجود این کلید باز نمودن دستی جک درب را آسان مینماید. این کلید در بالای هر جک جایگاه مخصوصی دارد که با چرخاندن آن درب خلاص شده و باز می گردد. پس یکی از راه های باز کردن درب در مشکلات باز نشدن درب پارکینگ استفاده از کلید خلاص کن می باشد.
اگر درب پارکینگ باز نمیشود با رهایی پین های درب باز کنید!

راه دوم خروج پین های درب می باشد، یعنی ممکن است ما در آن لحظه کلید یا سوئیچ خلاص کن درب را نداشته باشیم حال باید چه کنیم؟ چگونه درب پارکینگ را باز نماییم؟ نحوه اتصال جک به درب پارکینگ معمولا توسط دو عدد پین می باشد که بر روی هر جک یا هر لنگه درب یک پین موجود می باشد و با باز نمودن این پین ها درب از جک جدا میگردد.
باز نشدن درب پارکینگ را خودمان عیب یابی کنیم
نوبت آن رسیده تا به تعمیر یک مدار جک درب بپردازیم. همانطور که در باز نشدن درب در آیفون تصویری صحبت کردیم، ما تمام قسمتهای یک مدار جک درب را شناختیم و حال نیاز داریم تا عیب یابی مدار جک درب را آموزش ببینیم. این آموزش به ما کمک خواهد کرد تا دلایل عمل نکردن ریموت درب پارکینگ یا دلایل باز نشدن درب پارکینگ را بهتر بررسی نماییم.
خرابی برد اصلی یا گیرنده در باز نشدن درب
برد اصلی همان فرامین اصلی در مدار جک درب است. حال راهکارهایی وجود دارد تا مشکل باز نکردن در پارکینگ را برطرف نماییم. پس موارد زیر را چک نماییم.
- در ابتدا چک نمودن دو عدد فیوز شیشه ای بر روی برد اصلی
- چک نمودن ترانس تغذیه برد اصلی در عمل نکردن درب پارکینگ
- چک نمودن رله های روی برد اصلی جهت برطرف نمودن مشکل باز نشدن درب
- چک نمودن ترانزیستورهای قبل رله ها جهت سوئیچ و باز نشدن پارکینگ
- چک نمودن آنتن متصل به برد اصلی جهت دریافت کامل سیگنال رادیویی در باز نکردن درب
- چک نمودن سیم های اتصال به رله ها و تغذیه درب
- چک نمودن رگولاتورها تغذیه رله
- چک نمودن خازن های صافی بر روی برد اصلی در مشکل گاهی باز نشدن درب پارکینگ
بررسی فیوزهای برد در باز نشدن درب پارکینگ
همانطور که در عکس زیر می بینیم بر روی برد اصلی جک درب ما دو عدد فیوز داریم که این نوع از فیوزها از نوع کندکار شیشه ای بوده و در صورتی که آمپر مصرفی بر روی جک ها یا مصرف کننده ها بالا برود این فیوزها عمل خواهند کرد. در واقع فیوز یک نوع حفاظت جریانی را بر عهده دارد.

توجه داشته باشید که سوختن فیوز بر روی برد اصلی بی دلیل اتفاق نمی افتد. این به معنای بالا رفتن آمپراژ مصرفی می باشد. حال اگر لولای درب کمی سفت عمل کند به علت فشار بر روی موتور آمپر مصرفی بالا رفته و ممکن است فیوز را بسوزاند. خرابی در قسمت های مکانیکی جک درب همگی سبب بالا رفتن آمپراژ مصرفی خواهد شد.
نقش ترانس تغذیه موجود در برد اصلی در باز نشدن درب پارکینگ
بردهای الکترونیکی جهت عملکرد نیازمند یک ولتاژ کاری می باشند ،حال اگر این ولتاژ کاری مناسب به برد نرسد مسلما برد کار نخواهد کرد. پس قبل از اقدام به انجام هر کاری در باز نکردن درب پارکینگ بهترین راه چک نمودن ترانس ورودی به برد می باشد. جهت انجام این تست میتوانید از مولتی متر یا ولتمتر استفاده نمایید.
توجه کنید ولتاژ ورودی به هر نوع از بردها متفاوت می باشد. اما جهت فهمیدن ولتاژ مناسب بهتر است از رگولاتورها جهت ولتاژ گیری استفاده نمایید. مثلا رگولاتور 7805 که ولتاژ 5 ولت را می سازد باید یک ولتاژ ورودی بالاتر از پنج داشته باشد. در ادامه رگولاتورها را بهتر خواهیم شناخت.
خرابی در رله های برد اصلی دلیل باز نکردن درب پارکینگ
رله ها در واقع همانند کنتاکتور در برق صنعتی عمل میکنند و هر رله با ولتاژ بوبین 12 ولت مستقیم وارد مدار میگردد. داخل هر رله تیغه هایی وجود دارد که در صورت اعمال ولتاژ به بوبین باز یا بسته میشوند. در واقع انجام این عمل مجزا سازی قسمت فرمان از قسمت قدرت خواهد بود.
جهت تست هر رله می توان توسط ولتمتر ولتاژ رسیده به بوبین را چک نمود که در صورت دارا بودن ولتاژ 12 ولت باید تیغه های خروجی نیز دارای ولتاژ باشند تا رله عمل کرده و موتور بچرخد. جهت سهولت کار به عکس زیر توجه کنید.

در این برد ما دو عدد رله را میبینیم که هر کدام از این رله ها آمپراژ متفاوتی دارند. مثلا در عکس بالا رله های شیشه ای سمت راست عکس دارای آمپر بالاتری بوده و مسلما برای هدایت موتورها استفاده شده اند. زمانی که به این رله ها یا به بوبین رله ها ولتاژ 12 ولت میرسد ولتاژ مورد نیاز موتور را به موتور اعمال میکنند. جهت شناسایی بهتر رله انیمیشن زیر را ببینی
رله چیست؟
رله یک قطعه الکترونیکی می باشد که وظیفه جداسازی جریان عبوری از مدار و انتقال جریان به خود را ایفا میکند. رله درب دارای سه بخش است.
- بوبین رله
- تیغه های باز
- تیغه های بسته
الف) بوبین
بوبین همان محرک اصلی جهت سوئیچ تیغه ها می باشد.

همین کار را بوبین رله انجام میدهد یعنی کشیدن قطعه فلزی که باعث قطع و وصل شدن چند تیغه می شود.عملکرد واقعی رله را می توانید در فیلم زیر ببینید.
ب) تیغه ها
توجه کنید که رله با مشخصات بالاتر نیز در مدار شما کار خواهد کرد ( مشخصات تیغه رله ) یعنی مثلا رله ۱۲ ولت ۱۰ آمپر که شما می توانید ۲۰ آمپر آن را تهیه کنید.
کنتاکتها از نظر ولتاژ جهت قطع و وصل مدار و جریان عبوری از آن نام گذاری می شوند.
دو مدل کنتاکت داریم: کنتاکت باز (یعنی در حالت بدون برق باز هستند) NO – کنتاکت بسته (یعنی در حالت بدون برق بسته هستند) NC . جهت شناسایی پایه های یک رله به راحتی می توانید توسط شکل زیر پایه ها را بیابید و یا در صورت نداشتن این عکس می توانید توسط دستگاه بازر تیغه ها را چک نمایید.
نقش خازنهای برد اصلی در باز نشدن پارکینگ

خازن ها همان صافی ولتاژ در برد هستند. زمانی که ما از ولتاژ مستقیم یا DC صحبت میکنیم یعنی ولتاژی کاملا صاف جهت عملکردن درست رله ها و قطعات حساس مانند آی سی ها. حال اگر این ولتاژ رسیده به بوبین رله کاملا صاف نباشد یعنی متغیر باشد سبب درست کار نکردن رله و یا کلا کار نکردن رله میگردد که در صورت متغییر بودن ولتاژ رله همراه با صدا کار خواهد کرد. به همین دلیل از خازن ها استفاده میکنند تا ولتاژ رسیده به رله و قطعات حساس را در صورت متغیر بودن صاف نمایند.
اگر خود خازن خراب باشد دچار تغییراتی در ولتاژ و یا به زبان الکترونیکی نویز ولتاژی خواهیم شد که این خرابی عملکرد برد را با مشکل مواجه کرده و یا برد اصلی جک پارکینگ قدرت باز نمودن درب پارکینگ را نخواهد داشت.
جهت تست خازن ها باید مولتی متر شما قدرت تست خازن را داشته باشد.
خرابی ترانزیستورها و رگولاتورها در باز نکردن درب پارکینگ
ترانزیستورها و رگولاتورها را در مطالب قبلی بسیار توضیح داده ایم اما چون نقش بسیار زیادی در باز نشدن درب پارکینگ دارند مجددا آن هارا نام برده و مثال کوتاهی خواهیم زد.
بخوانید : روش تست ترانزیستورها و روش تست رگولاتور
ترانزیستورها در برد اصلی
ترانزیستورها درواقع یک سوئیچ کوچک قبل از سوئیچ اصلی هستند. یعنی قبل از سوئیچ مثلا رله ما یک تحریک کننده رله با نام ترانزیستور داریم که بهتر است آن هارا چک نماییم.
رگولاتورها در برد اصلی جک پارکینگ

رگولاتورها نیز مبدلهای ولتاژی DC to DC هستند که ولتاژهای متفاوتی را برای ما می سازند. این ولتاژها جهت تغذیه آی سی ها و خود رله ها مورد استفاده قرار میگیرد. پس خرابی هر رگولاتور خرابی یا کار نکردن یک آی سی و یا سی پی یو را درپی خواهد داشت. رگولاتورها تنها با وصل بودن ولتاژ و برق تست میگردند و طبق نوشته روی آن ها باید ولتاژ خروجی معادل عدد بعد از 78 باشد.

با یک مثال کوچک درک قضیه ساده خواهد شد. تصور کنید بر روی یک رله کد 7812 درج شده است. این بدان معنی است که ولتاژ ورودی بالاتر از 12 ولت را به ولتاژ 12 ولت تبدیل خواهد کرد. پس یک رگولاتور 7812 ولتاژ 12 ولت خواهد ساخت و یک رگولاتور 7805 ولتاژ 5 ولت را خواهد ساخت. پس رگولاتورها نیز نقش بسیار مهمی در برد اصلی و باز نشدن درب پارکینگ ایفا خواهند کرد.
خرابی جک پارکینگ دلیل بر باز نشدن درب
تمام موارد باز نشدن درب را ذکر کردیم اما مهمترین عامل سوختن خود موتور است. البته توجه داشته باشید در درب های دو لنگه خرابی هر دو جک باهم بسیار نادر است اما جهت چک نمودن جک درب بهترین راه باز نمودن آن از مدار و تست مستقیم آن خواهد بود. بر روی هر جک ولتاژ مورد نیاز جهت عمل جک نوشته شده است. این ولتاژ هم میتواند 220 ولت متناوب و هم ولتاژهای متفاوت از نوع مستقیم باشد.
حال که ولتاژ کاری جک را خواندیم بهتر است آن را از مدار جدا نموده و بعد ولتاژ را دستی اعمال نماییم. در صورت سالم بودن موتور کار خواهد کرد که در این صورت زیاد نگران نباشید چون گرانترین قطعه در مدار همین موتور جک می باشد.
آیا خرابی سنسور حفاظت می تواند باعث باز نشدن درب پارکینگ گردد؟
خیر سنسور حفاظتی همانطور که در بالا نیز ذکر کردیم تنها یک سنسور جهت باز نمودن درب است و در صورت خرابی درب باز نخواهد شد. یعنی این سنسور وجود مانع در جلو درب را تشخیص داده و درب را باز میکند.
توجه : جهت تهیه این مطلب ده سال تجربه کاری و کلی تخصص در تعمیرات الکترونیک نهفته است. زمان سپری شده برای تهیه این مطلب هم یک هفته کاری بوده تا شما عزیزان آن را در زمان بسیار کوتاه ده دقیقه ای آموزش ببینید. حال با نظرات خود و یا امتیاز دادن به این مطلب ما را در بهتر شدن یاری نمایید و در صورتی که خود نیز دارای صفحات اینترنتی و یا کانالی هستید لینک ما را نشر دهید تا در این مورد ما را دلگرم نمایید.
باتشکر